Tänään oli taas vuorossa kokeilevan keittiön kokkauksia yrityksen ja erehdyksen kautta. Yllättäen herkkuhammasta on kolottanut, joten ajattelin että jotain herkkuja voisi yrittää kokkailla kotona, tietenkin terveellisesti ja edullisesti. Päätin siis etsiä netistä erilaisia ohjeita kotitekoisten sipsien tekemiseen ja illan olenkin viettänyt tehden erilaisia kokeiluja ja juossut kurkkimassa uuniin. Tein kolme pellillistä, joista yhden laatu nousi ehdottomasti numero ykköseksi. Tässäpä siis ohje rapsakoiden, kotitekoisten ja tärkeimpänä VÄHÄRASVAISTEN sipsien tekoon. 

Sipsukoiden tekoon tarvitset siis vain:

  • 2 keskikokoista perunaa (vastaa noin yhtä pellillistä lastuja)
  • tilkka öljyä
  • ruususuolaa (ja mitä tahansa muita mausteita haluat käyttää)

Pese perunat, kuivaa ja tee potuista ohuita lastuja esim. juustohöylällä. Asettele perunaviipaleet talouspaperin päälle, aseta toinen paperi perunoiden päälle ja painele viipaleet kuiviksi. Asettele viipaleet leivinpaperin päälle pellille niin, ettei viipaleet jää päällekkäin. Sipaise jokaiseen viipaleseen hitunen öljyä (pellilliseen riittää n. ruokalusikallinen; liika öljy tekee lastuista lötköjä), käännä viipaleet ympäri ja öljyä toinenkin puoli. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita viipaleet uuniin ja paista n. 25 minuuttia tai niin kauan että lastut alkavat olla kullanruskeita. Käännä lastut ympäri n. 15 minuutin paistamisen jälkeen. Paistamisen jälkeen lisää suolaa ja anna sipsien vetäytyä; lastut rapsakoituvat jäähtyessään. Herkuttele vaikkapa dippikastikkeen kera! :0)

Lopputuloksen pitäisi näyttää suurinpiirtein tältä:

SDC13190-normal.jpg

Maku on mielestäni yllättävän hyvä ja kevyt. Ei luonnollisesti maistu samalta kuin Taffelin pottulastut, mutta varsin hyvä "oikean" sipsin korvaaja! Makua parantaa ajatus siitä, että näissä ei paljon kaloreita kyllä ole :0) 

Sipsejä voi tehdä samalla tyylillä vaikka mistä vihanneksista, esim. kesäkurpitsasta, punajuuresta tai bataatista. Maustaminenkin on kiinni ihan omasta mielikuvituksesta. Sipseihinhän voisi käyttää mausteena vaikka valkosipulia tai chiliä. Mausteet kannattanee lyödä mukaan öljyn sipaisun jälkeen tai vaihtoehtoisesti sekoittaa öljy ja mausteet kupissa ja pyöräyttää viipaleet seoksessa ennen pellille laittoa. Itse kuitenkin huomasin, että kupissa sekoitettuna viipaleisiin tarttui liikaa öljyä ja lopputulos oli lötkö. Suoraan pellille sipaisemalla öljyä meni sopivasti ja lopputulos oli hyvinkin rapea. Myös suolan laitto uuniin teki lastuista lötkömpiä, suola irrottanee uunissa perunoista nestettä, eivätkä ne pääse kuivumaan kunnolla. 

Ainiin! Selkä on jostain kumman syystä ollut parempana viikonlopun ajan. Ei kivuton, mutta huomenna yritän taas salille. Ehkä julkinen uhkaus lääkärille menosta säikäytti suurimmat kivut pois. Tänään käytiin ottamassa revanssi suliskentällä ja pitkästä aikaa peli kulki oikein hyvin ja Mikko koki rökäletappion lukemin 4-1. Suliksen päälle söin kanasalaattia ja muutaman ruisnapin emmental-juustolla. 

SDC13187-normal.jpg

Nyt onkin kello sen verran, että Salkkarit alkaa ja alan herkuttelemaan illan sipsituotoksilla :0)

Moikkamoooooiiii!!