Olen tässä muutaman päivän rymynnyt takapihalla tekemässä pihahommia ihan urakalla. Sen viikon aikana jonka olin poissa kotona, oli takapiha kasvanut ihan viidakoksi! Pikku kasvimaatkin oli ihan villiintyneet. Voiko voikukkien kasvamista ehkäistä jollakin? Pirulaiset valtaavat joka paikan ja tuntuu että ne kasvaa yhdessä yössä ihan älyttömästi.

Viime vuonnahan minun taimien kasvatus oli täysi kaaos. Asuin tuolloin luhtitalossa ja ainut paikka yrittää kasvattaa mitään oli parveke. Yritin sitten kovasti kasvattaa parvekelaatikoissa herneitä, retiisejä, sipulia, valkosipulia ja yrttejä sun muuta. Parissa ruukussa oli sitten salaattia ja yhdessä isossa ruukussa avomaankurkku. No saldohan oli se, että retiisit kasvatti puolen metrin varret, mutta yhtään retiisiä ei ilmaantunut. Herneistä sain muutaman palon, joiden sisällä oli kussakin muistaakseni yksi herne. Avomaankurkku teki kyllä kurkun, mutta se oli puolikkaan peukalonen kokoinen (kuva alla). Ruohosipuli ja salaatit kuolivat. Samoin kaikki muut yrtit paitsi oregano. Parvekelaatikossa olevat mansikat teki muutaman kuivaneen mansikan.

388032_10151076668052402_2026254061_n-no

Mutta tänä vuonna näyttää yllättävän hyvälle! Olen yllättynyt, kuinka ulos istutetut siemenet ovat itäneet todella hyvin, mutta esim. kaikki sisälle ruukkuihin istuttamani auringonkukat ovat kuolleet. Sisällä kasvaa tällä hetkellä basilika, chilejä sekä sitruuna. Kerroin silloin alkuvuodesta, kun Enkeliltä saamani pieni sitruunapuu kuoli, että aion vielä kasvattaa hänen muistolleen sitruunan vaikka se olisi loppuelämän pituinen projekti. Pitäisi kai koputtaa puuta, mutta tällä hetkellä kaksi tainta voi erittäin hyvin. Myös chilit ovat lähteneet kasvamaan alkujähmeyden jälkeen aika hyvin ja kohta olisikin varmaan aika erotella nuo taimet toisistaan.

IMG_0107-normal.jpgIMG_0108-normal.jpg

Myös ulkona näyttää yllättävän hyvälle. Olen kahdelle pienelle ryytimaalle laittanut retiisejä, erilaisia salaatteja, papuja, herneitä, oreganoa, tilliä, ruohosipulia, muutaman mansikantaimen sekä avomaankurkun. Avomaankurkkua pidin sen kaksi viikkoa sisällä kasvamassa, niinkuin taimitarhan tädit neuvoivat. Sisällä se olikin kasvanut ikkunan edessä aikamoisesti ja pari päivää sitten tyrkkäsin sen maahan. Olisko pikkusen siistiä jos se lähtisi kasvamaan ja saisin vähän isomman kurkun tänä vuonna? No olis.

IMG_0089-normal.jpgIMG_0098-normal.jpgIMG_0065-normal.jpg

Heh, ei ollut kuin pinkkiä villalankaa millä sitoa kurkku tukikeppiin :0)

IMG_0073-normal.jpg

Kummityttö oli halunnut ostaa tädille kukan <3 En kyllä muista mikä kukka tämä on mutta kaunis se on kuin mikä ja ihanan värinen.

IMG_0072-normal.jpg

Toissapäivänä laittelin myös uutta nurmikkoa kasvamaan, kun jää oli polttanut isolta alalta nurmea pois. Lapiolla mylläsin maata, tasoittelin haravalla ja heittelin siemenet maahan. Sitten älysin liian myöhään, että mullikko olisi varmaan kannattanut kastella ennen siemenien laittoa, koska sitten kun suuren suurella kastelukannulla (vetoisuus ehkä 1.5 litraa) kastelin maata niin siemenethän lähti liikkeelle. Varmaan saan nyt sellaisia ruohotupsuja sitten aikaiseksi, kaunista.. Ja ai niin! Äiti osti eilen minulle kirsikkatomaatin taimen. Se on jo aika iso ja laitoin sen sitten isoon ruukkuun ja aurinkoiselle seinustalle kuten neuvottiin. Saahan nähdä montako päivää taimi on elolla. Laitoin jokunen aika sitten kahteen parvekelaatikkoon auringonkukkia sekä kääpiöauringonkukkia. Melkein kaikki siemenet on itäneet ja taimet näyttää ihan vahvoilta. Sisällä niistä tuli sellaisia kitukasvuisia ja ohuita. Nämäkin olisi varmasti aika erotella jo ruukkuihin.

IMG_0067-normal.jpg

Autokin on taas kunnossa! Tai ainakin eilen pääsin sillä kotiin saakka. Olin taas eilisen päivän vanhempien luona ja touhuilimme kummitytön kanssa ja värjäsin hiukset huomista varten. Huomenna ollaan siis keikalla Kassan Baarissa Tikkalassa, tervetuloa sinne!

Hauskaa viikonloppua! :0)