Näinä päivinä alkaa tulla kaksi vuotta täyteen siitä, kun elokuussa 2011 päätin, että haluan tehdä elämässäni jotain muutakin, kuin ravata viikonloppuisin baarissa nautiskelemassa valkovenäläisiä ja syödä kotona sipsejä ja suklaata elokuvia katsellen. Joskus aiemmin kerroinkin, että aloitin laihdutuksen karppaamalla, jota jaksoin muutamia päiviä. Paino tipahti kivasti mutta ei se ollut minua varten, joten aloitin ihan normaalin "syö vähemmän kuin kulutat" -kuurin. Kävelylenkit vaihtuivat pitempiin reippaisiin lenkkeihin koirien kanssa, sauvakävellen tai hölkäten. Keväällä 2012 lenkkelin 1-2 kertaa päivässä noin viitena päivänä viikossa, 8-12 km päivässä. Reilun puolen vuoden lenkkeilyn jälkeen aloimme yhdessä ystäväni Mikon kanssa pelaamaan sulkapalloa sekä rullaluistelemaan.

SDC13035-normal.jpg

Marraskuussa 2012 innostuin myös salilla käymisestä ja tänä kesänä pyöräilystä. Tällä hetkellä liikunnat ovat nuo samat, paitsi sulkapallo on keväällä jalkaan tulleen hermopinteen takia ollut pitkän aikaa jäissä. Kiloja karisi vuoden aikana n. 23 kg, mutta viimeisen vuoden ajan paino on pysynyt samassa, vaikka senttejä on lähtenyt paljon ja vaatekoko pienenee. Tänään sain jalkaan 29 tuuman farkkushortsit ilman suurempia kipuiluja, oli ihan kiva tunne :0) Ruokailut taas on menneet viime aikoina ihan miten sattuu ja jostain kumman syystä olen saanut päähäni, että koska liikun paljon ja teen raskaitakin treenejä salilla, saan siitä hyvästä syödä ja herkutella. Siksipä en ihmettele, että miksi se paino ei tipu. Kahden vuoden uurastuksen kunniaksi tuli tänään tehtyä uusi ennätys, kun kävimme pyöräilemässä Mikon kanssa reilu 51 kilometrin lenkki. 18 kilometrin kohdalla pidettiin ruokatauko ja jatkettiin matkaa. Olen kyllä tosi yllättynyt, ihmeissäni ja tyytyväinen että jaksoin. Takapuoli kyllä huutaa apua tällä hetkellä ja sohvalla istuminenkin tuntuu hieman epämukavalta :0)

SDC13037-normal.jpg

Mutta sitten asiaan, tarkoituksena oli siis tänään kertoa nykyisestä saliohjelmasta edelliseen postaukseen viitaten. Mutta tulipahan tiivistelmä kahden vuoden touhuiluista samalla noin niinkuin alustuksena :0) Kävin siis viime syksystä alkaen helmi-maaliskuuhun itsekseni kuntosalilla. Touhusin siellä vähän mitä sattuu sen mukaan, mitä joskus nuorena tuli salilla tehtyä. Päätin sitten loppukeväästä, että tahdon saliharrastuksesta hieman tavoitteellisempaa ja suunnitellumpaa. Blogi saikin yhteistyökumppanin Joensuun keskustassa sijaitsevasta Energy-Kuntotaipaleesta, josta sain sitten oikean saliohjelman. Nyt elokuun alussa olen noudattanut ohjelmaa kolmisen kuukautta ja huomenna menen töiden jälkeen ohjelman päivitykseen. Ohjelma on vielä tällä hetkellä kaksijakoinen, eli ylä- ja alakroppa treenataan eri päivinä. Tällä hetkellä olen käynyt salilla 1-2 kertaa viikossa, mutta nyt kun käyn keskustan liepeillä töissä, minulla ei ole mitään syytä olla menemättä salille ainakin se kolme kertaa viikossa. Tavoitteena on treenata tästä eteenpäin maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin (silloin kun ei ole keikalle lähtöä). Ja tavoitteitahan ihmisellä on hyvä olla! :-D

SDC13786-normal.jpgSDC13788-normal.jpgSDC13791-normal.jpg

Aloitetaan jalkatreenistä. Jalkatreenin ohjelma on siis seuraava (suluissa painoit joilla aloitin ja joilla teen tällä hetkellä). Teen ensimmäisen sarjan 5kg ja toisen sarjan 2.5kg pienemmillä painoilla ja kolmas sarja on siis täysi sarja isoimmilla painolla. Eihän ne painot mitään suuria vielä ole mutta siitä sitä lihakset kehittyy koko ajan :0) Klikkaamalla harjoituksen nimeä, aukeaa youtube-video kyseistä liikkeestä, jos sellainen löytyi tähän hätään juuri siitä laitteesta, joilla itse teen. Alku- ja loppulämmittelynä on crosstrainer 5-10 minuuttia kerrallaan.

Noissa loitontajissa ja lähentäjissä en tosiaan ole lisännyt painoja kauheasti, kun en tahdo särkeä lonkkia ihan lopullisesti. Muutaman kerran on kuulunut inhottava naksahdus/losahdus, tuntunut pistävä kipu ja lonkat kipeytyneet treenin jälkeen. Olen itse asiassa miettinyt, että jätän kyseiset liikkeet kokonaan pois koska treenin ei pitäisi tuntua epämiellyttävältä tai aiheuttaa kipua. Huomenna täytyy jutella ohjaajan kanssa tästäkin asiasta. Tuohon ekaan vatsaliikkeeseen en löytänyt juuri oikeaa videota, mutta liike on sama kuin Totalissa, paitsi että jalat pidetään tuossa liikkeessä paikoillaan ja vain yläkropalla tehdään töitä, eli painetaan yläkroppaa kohti jalkoja.

Yläkroppatreeni on seuraava: (samalla systeemillä painojen suhteen kuin jalatkin)

Hauisliikkeeseen en löytänyt videota, mutta sen nyt jokainen voinee kuvitella mielessään. Täytyy muistaa sekin, että nämä ohjelmat on yksilöllisiä ja jokainen tekee omien tavoitteidensa mukaisesti liikkeeitä. Eli mihin haluaa kropassa muutosta, lihaksia ja voimaa ja mitkä paikat vaatii eniten keskittymistä. Suosittelen kyllä lämpimästi ammattilaisen tekemää ohjelmaa, samalla saa ohjausta siihen, että liikkeet tulee tehtyä oikein, ei särje itseään ja laitteita osaa ylipäänsä käyttää. Kerran nimittäin näin salilla nuoren tytön, joka teki alkulämmittelyä cross-trainerilla väärään suuntaan. Eli hän meni tuolla laitteella käytännössä peruuttamalla! Sama tyttö teki myös vatsapenkissä liikkeitä niin, että ihmettelen jos hänen selkänsä ei kipeytynyt. Vatsapenkissä voi tehdä vinoja vatsalihaksia painojen kanssa niin, että on vatsapenkissä kyljellään ja siitä laskeudutaan kroppa suorana alas ja takaisin ylös. Tuo tyttö teki omituista pyörivää liikettä, eli pyöritti yläkropallaan ympyrää ollessaan penkissä kyljellään ja pomppi kuin vieteriukko. Varmasti teki selkärangalle gutaa, kun hänellä oli vielä lisäpainot mukana.

SDC13096-normal.jpg

Huomenna olisi tosiaan ohjelman päivitys. Täytyy hieman miettiä mihin kropan alueisiin tahtoisin eniten keskittyä jatkossa. Tällä hetkellä ehkä eniten reisien ja vatsan kiinteytykseen sekä käsien lihasten kasvattamiseen. Saahan nähdä mitä huominen tuo! Vähän tuossa jännittelin että jokohan pääsen tahi joudun "isojen poikien puolelle". Eli siis tekemään liikkeitä vapailla painoilla.

Mutta sepä siitä. Vastauksena siis lukijan esittämään kysymykseen kuinka saada vatsalihakset voin summata: en tiedä! :-D Niitä etsiessä. Mutta kuten edelliseen postaukseen kirjoitin, paikallinen rasvanpoltto on mahdottomuus ja sixpäkin saaminen edellyttää koko kehon treenausta ja alhaista rasvaprosenttia. Ja ruokavaliokysymykseen sen verran, että lihasten kasvattamisen perusta lie monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio, jossa on tarpeeksi proteiinia, hyviä rasvoja sekä hillitysti pitkäkestoisia ja hyviä hiilihydraatteja. (Ja minähän en tällä hetkellä näistä tasapainoista tiedä mitään! :-D) Netissä on käsittääkseni laskureita, joilla voi laskea oman painon mukaan sen, kuinka paljon kyseistäkin laatua elimistö tarvitsee.

Mutta tälläistä tänään, nyt alkaa jo kirjaimet hyppiä silmissä, joten lienee turvallisinta lopettaa. Liikunnallista tulevaa viikkoa, minä taidan lähteä kohta jo köllöttämään sänkyyn, koska nukuin viime yönä taas runsaat pari tuntia ja olen aika sippi tuosta pyörälenkistä. Viikonlopulle tulikin ihan hyvät liikunnat kun eilen käytiin Jarkon ja koirien kanssa reippailemassa luontopolulla noin tunnin verran. Aamulla sitten viimeistään seiskalta ylös ja työn touhuun. Nukkukaa hyvin! :0)