Sateista sunnuntaipäivää! Viime postauksien tyyliin ajattelin tänäänkin jakaa teille muutaman kivan reseptin, joita tuli kokeiltua viikonlopun aikana. Tosin jos kala- ja äyriäisruuat ällöttää niin kannattaa jättää tämä postaus välistä! :0)

Kävin Tapsan päivänä vanhempieni luona ja äiti antoi matkaan pari pakettia graavilohta. Ihan kaupan versiota kylläkin, mutta ihan hyväähän sekin on. Ajattelin että teen lohesta tällä kertaa jotain erilaista, kun yleensä suolalohi tulee syötyä ihan vaan ruisleivän tai piirakan päällä ihan siltään. Sain sitten ajatuksen tehdä lohesta graavilohitahnaa paahtoleivän päälle, koska olimme aikeissa syödä loput ravut, jotka jäi loppusyksystä pakkaseen.

IMG_6841-normal.jpg

IMG_6843-normal.jpg

Graavilohitahnaan tarvitset:

  • 150g graavilohta
  • 1 prk smetanaa
  • 100g mascarponejuustoa
  • sitruunamehua
  • tuoretta tilliä
  • tuoretta ruohosipulia
  • mustapippuria
  • (kuvassa näkyy myös kermaviili, mutta älkää laittako sitä! Se oli virhe)

Teko-ohje on varsin simppeli. Kaikki ainekset vaan tehosekoittimeen (itse en omista tehosekoitinta vaan "Minuutti-Mikon", joka on ihan loistava apuväline ruuan laitossa) ja tilliä, ruosipulia, sitruunamehua ja pippuria oman maun mukaan. Lohet kannattaa ainakin tuolla Minuutti-Mikolla soseuttaa ensin ja sitten loput ainekset perään. Kermaviilin luulin tekevän tahnasta hieman "kevyempää", mutta sen laitto oli virhe, koska tahna meni liian löysäksi. Onneksi mascarponejuusto pelasti tilanteen eikä tahnasta tullut lillukkaa. Ja tuli hyvää! Lohtahan voi laittaa myöskin ihan niin paljon kun sielu sietää, jos haluaa tahnasta vielä enempi kalaisen.

IMG_6850-normal.jpgIMG_6863-normal.jpgIMG_6876-normal.jpg

Ja koska nälkä kasvaa syödessä, tein rapujen lisäksi naposteltavaksi vielä kokonaisia katkarapuja. Kaupasta löytyi Grönlantilaisia esikeitettyjä kokonaisia katkarapuja puolen kilon pussi reilun 5 euron hintaan.

Kokonaisten valkosipuli-chilikatkarapujen (yksi pannullinen) tekoon tarvitset:

  • 250g kuorellisia katkarapuja
  • n. puoli desiä öljyä (oliiviöljy olisi varmasti parasta)
  • valkosipulimurskaa/tahnaa
  • chilimurskaa/tahnaa
  • ripaus suolaa

Hyvin simppeliä tämäkin. Sulata ja valuta ravut. Kuumenna pannu ja öljy, johon lisäät oman maun mukaan valkosipulia ja chiliä (saa olla tosi reilusti!). Sekoittele hetki ja lisää ravut. Pyörittele rapuja mausteseoksessa muutamia minuutteja. Itse paistoin rapuja hieman liian pitkään, joten ravut kerkisi mennä pikkuisen sitkeäksi. Ei siis kannata paistaa rapuja niin kauaa että ottavat väriä pintaan, koska silloin ne on jo ylikypsiä. Hyviä niistä silti tuli, vaikkakin minun mielestä hieman liian sitkaita.

IMG_6901-normal.jpg

Katkaravut tarvitsivat sitten tietenkin seurakseen valkosipulileipää.

Uunissa paahdettuun valkosipulileipään (8 pientä viipaletta) tarvitset:

  • 4-5 kokonaista valkosipulinkynttä
  • öljyä
  • voita
  • suolaa
  • 4 viipaletta paahtoleipää (tai ihan mitä tahansa leipää)

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita valkosipulinkynsiin öljyä ja laita kynnet uuniin paahtumaan niin kauaksi aikaa, että valkosipulit saavat vaaleanruskean värin pintaan (jälleen kerran minä pidin liian kauan; hyvä neuvoa muita kun itse tekee kaiken väärin!). Murskaa paahtuneet valkosipulinkynnet vaikkapa haarukalla leikkuulaudan päällä. Sulata sen verran voita, mitä luulet leipien maustamiseen tarvittavan. Lisää valkosipulimurska ja ripaus suolaa voisulaan ja levitä seos leipien päälle. Paista uunissa niin kauan, että leivän pinta saa kauniin ruskean värin.

IMG_6891-normal.jpgIMG_6897-normal.jpg

Oli hyvvää.

IMG_6908-normal.jpgIMG_6912-normal.jpg

Jokiravuthan ei seurakseen muuta tarvitse, kuin paahtista, voita, tuoretta tilliä ja sitruunaa. Olin yllättynyt, miten tuoreen makuisia pakastetut ravutkin olivat. Ostin siis loppusyksystä entiseltä työkaveriltani ison kasan Polvijärveltä pyydystettyjä jokirapuja ja pakastimme noin puolet rapujen keitinliemeen.

Bon appetiittos! :0)

Ja niin, arvonta-aikaa jäljellä vielä muutama päivä! TÄSTÄ ARVONTAAN!