Tänään on taas kokeilevan keittiön reseptin vuoro. Kokeilin loppiaisaattona tehdä lasagnea munakoisosta, kasviksista ja vähärasvaisesta jauhelihasta. Olen jo pitkään miettinyt munakoison käyttämistä ruuanlaitossa, koska en ole sitä tähän mennessä vielä missään muotoa tainnut edes maistella. Monista herkullisen kuuloisista munakoisoruuista olen lukenut, joten nyt kokkausinspiraation hetkellä oli hyvä kokeilla jotain täysin uutta. Uutta myös siinä mielessä, että en ole koskaan tykännyt tavallisesta lasagnesta, enkä sellaista ole koskaan myöskään itse valmistanut. Tästä ruuasta tuli kuitenkin aivan törkeän hyvää ja maku on vain parantunut parin päivän jääkaapittamisen jälkeen.

Valmistaminen kesti aika kauan mutta oli vaivan arvoista; tämä on aivan eri sfääreissä tavalliseen pastalevyistä, rasvaisesta jauhelihasta ja vehnäjauho-voi-juustomössöstä valmistettuun erittäin epäterveelliseen lasagneen verrattuna.

IMG_0001.jpg

Kevyeen ja terveelliseen munakoisolasagneen tarvitset siis:

  • 1 ison munakoison
  • suolaa
  • 200g 9.5% jauhelihaa
  • 1-2 sipulia
  • 1 ison porkkanan
  • muutama kourallisen kukkakaalia
  • 0.5-1 dl pakastemaissia (hiilareita pelkäävät jättäkää tämä pois, maississa on paljon hiilihydraatteja!)
  • 1 iso tlk paseerattua tomaattia
  • 3-5 kynttä tuoretta valkosipulia
  • mausteita (chili, cayannepippuri, timjami. Tuore basilika olisi varmasti myös aivan loistava!)
  • 150-200g 5% maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 pallo tuoremozzarellaa (mitä kevyempi sen parempi)
  • 1dl kevytmaitoa

Leikkaa munakoiso noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi ja aseta ne esimerkiksi uuniritilän päälle. Ripottele viipaleiden päälle reilusti suolaa ja jätä munakoisot itkettymään (nesteenpoisto) noin puoleksi tunniksi. Laita uuni kuumemaan 200 asteeseen. Pyyhi ja kuivaa munakoisot suolasta ja nesteestä talouspaperilla ja paista uunissa noin 20 minuuttia tai niin kauan että viipaleet saavat kauniisti väriä.

Silppua sipulit ja valkosipulit pieneksi ja lisää pannulle ruskistettavan jauhelihan joukkoon. Pilko raaka porkkana pieniksi kuutioiksi, irrota kukkakaalista pieniä kukintoja, sulata maissit ja lisää kasvikset pannulle lihan ja sipuleiden joukkoon. Paista jauhelihaa ja kasviksia niin että liha kypsyy ja lisää paseerattua tomaatti sekä tarpeen mukaan myös vettä. Anna kiehua noin 10 minuuttia miedolla lämmöllä ja mausta seos mieleiseksesi. Ota kastike pois liedeltä ja sulata joukkoon tuorejuustoa maun mukaan.

Ota uunivuoka ja lisää vuoan pohjalle ohut kerros tomaattikastiketta. Laita ensimmäinen kerros munakoisoja niin että pohja peittyy. Lisää munakoisojen päälle noin kolme neljäsosaa tomaattikastiketta sekä puolikas viipaloitu tuoremozzarella. Tee toinen kerros samalla tavalla ja jätä päällimmäiseksi kerros tomaattikastiketta sekä mozzarellaa. Lisää tilkka maitoa vuoan reunoille valuttamalla. Paista 200 asteisessa uunissa noin 50 minuuttia tai kunnes lasagnen pinta on kauniin ruskea ja rapea. Anna vetäytyä puolesta tunnista tuntiin uunissa, josta lämmöt on otettu paistoajan jälkeen pois. Nauti salaatin kera!

IMG_0003.jpgIMG_0002.jpgIMG_0001.jpg

Ruoastahan saisi vieläkin kevyemmän jättämällä tuorejuuston ja/tai mozzarellan pois tai tekemällä siitä kokonaan kasvisversion, mutta en usko ruuasta tulevan aivan yhtä kuohkeaa ja maukasta ilman juustoja. 

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan! :0)