Ehtoota!

Toivottavasti teidän viikonloppu on sujunut kivasti. Minä olin eilisen illan kavereitten kanssa; käytiin syömässä Amarillossa ja vähän baareilemassa. Itse olin kyllä tapani mukaan autolla liikenteessä ja illan mittaan tuli nautiskeltua vain vettä ja teetä. Amarillossa tuli syötyä aika tuhdisti, mutta sallittakoon se; vaaka näytti eilisaamuna ihan kivoja lukemia, eli 700g vähemmän kuin viikko sitten. Söin kanabollilon ranskalaisilla ja aurajuustodipillä, oli tosi hyvää! Ovat vissiin Amarillossa vähän muunnelleet reseptejä, annos oli tällä kertaa mukavan tulinen. Siitä sitten jatkettiin Gloriaan ja sielläpä viihdyttiin useampi tunti rupatellen ja hyvää livemusiikkia kuunnellen. Kahden jälkeen olin kotona enkä oikein saanut sitten nukuttua. Eilen käytiin iltapäivällä pelaamassa taas sulista, mutta jostain syystä mulla loppui kunto jo 45 minuutin jälkeen, joten pelireissu jäi vähän vajaaksi. Mutta ei se mitään, tämän päivän lepoilun jälkeen jaksaa taas huomenna (ehkä) lenkkeillä ja salitella :0)

Tänään päätin sitten pyhittää päivän kotihommille, siivoukselle ja ruuan laitolle. Tein suursiivouksen, pesin pyykkiä ja tuulettelin pakkasessa petivaatteet.  Ajattelin kokkailla ihan pitkän kaavan mukaan ja huomasin sitten puoli seitsemän aikaan että olin touhunnut keittiössä melkeinpä yhtäjaksoisesti yli kuusi tuntia! Siinäpä se päivä hurahti. Eilen tuli syötyä tosiaan aika tuhdisti, niin tänään sitten yritin tehdä terveellistä ja vähän kevyempää kotiruokaa. Kyseessä oli taas kokeilevan keittiön tuotoksia; viljaisaa vuokaleipää, kalapihvejä ja perunamuusia tillikastikkeella sekä jälkkäriksi sipsejä avokadodipillä. En ollut tehnyt aiemmin näistä mitään (paitsi tietysti pottumuusia), joten tulevat reseptit on taas itse kehiteltyjä eri nettireseptien pohjalta. 

SDC13231-normal.jpg

SDC13241-normal.jpg

Vuokaleipä oli tosi helppo tehdä. Leivän valmistukseen tarvitset:

  • 2.5 dl vettä
  • puoli pussia kuivahiivaa
  • 1 tl ruususuolaa
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 0.5 dl vehnäleseitä
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl sämpyläjauhoja
  • 2 dl erilaisia siemeniä
  • 1 dl maitorahkaa
  • 1 rkl öljyä

Sekoita hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää kaikki kuivat aineet ja sekoita sitkeäksi massaksi. Lisää maitorahka ja lopuksi öljy. Kaada seos vuokaan ja anna kohota 30 minuuttia lämpöisessä paikassa. Lämmitä uuni 200 asteeseen ja paista puolisen tuntia. Tiputa lämpö 175 asteeseen ja paista vielä 15 minuuttia tai siihen saakka, että pinta on paistunut kullanruskeaksi ja rapeaksi. Leipä on näköjään parhaimmillaan, kun antaa sen vetäytyä pari tuntia ennen syöntiä; toki lämmin leipä voin kanssa maistui myös :0) Koostumus oli suht kiinteä eikä leipä murentunut niin paljoa kuin ajattelin. Jos leivästä haluaa enemmän "leipämäisen", kannattaa siemeniä laittaa vain puolet tuosta määrästä ja lisätä toinen desi halumiaan jauhoja. Itselläni ei ollut oikeaa leipävuokaa joten käytin sitten ihan tavallista pyöreää uunivuokaa. Lopputulos oli hauskan näköinen; tosin leipä näytti enemmän kakulta kuin leivältä:

SDC13243-normal.jpg

SDC13246-normal.jpg

Tästä leivästä masukin tykkää! Valkoisia jauhoja on vähän ja siemenistä ja maitorahkasta saa myös proteiinejä. Kaloripitoisuudeltaan toki korkea siemenien takia, mutta ravintopitoisuudeltaan kuitenkin terveellinen. Suosittelen kokeilemaan!

Leivän jälkeen tein kalapihvitaikinan. Minulla oli pakastimessa paketti seitä ja mietin aamulla kuinka siitä saisi tehtyä jotain maistuvaa ja vähän erilaisempaa. Siispä päätin kokeilla tehdä siitä pihvejä. Kalapihveihin tarvitset:

  • 400g pakasteiseitä
  • 2 kananmunaa
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 2 rkl ruokakermaa
  • 1 sipuli
  • ruususuolaa
  • tilliä
  • kalamaustetta
  • valkopippuria

Hienonna sei. Minulla ei ole monitoimikonetta tai tehosekoitinta, joten käytin käsipelillä veivattavaa "Minuutti-Mikkoa". Ihan kätevä kapine. (Hienonsin kalapalat muutamassa erässä ja varoin tekemästä kalasta ihan mössöä.) Lisää kalan joukkoon pieneksi pilkottu sipuli, mausteet ja ruokakerma. Erottele kananmunista valkuaiset ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää valkuaisvaahto seokseen ja sekoita joukkoon myös jauhot. Lisää lopuksi keltuaiset. Anna kalatahnan vetäytyä jääkaapissa ainakin puoli tuntia. Muotoile muutamaa lusikkaa apuna käyttäen massasta pihvejä ja paista pannulla voi-öljy-seoksessa kullanruskeiksi. Tarjoa perunamuusin, keitettyjen kasvisten ja tillikastikkeen kera. Tillikastike syntyy helposti sekoittamalla esim. ranskankermaan tai kermaviiliin maun mukaan tilliä, suolaa ja kalamaustetta. Myös sitruuna kävisi kastikkeeseen varmasti mainiosti.

SDC13253-normal.jpg

SDC13256-normal.jpg

Oli muuten ihan älyttömän hyvää! Näistä pihveistähän voisi kehitellä esim. itämaisen version laittamalla joukkoon erilaisia tuoreita yrttejä, valkosipulia, chiliä ja muita mausteita. Tällä kertaa tein kuitenkin ihan "kotimaisen" version ja kyllä maistui :0) Ja uunissa kypsentämällä pihveistä saisi vielä kevyempiä. Yhdestä seipaketistä tuli kahdeksan keskikokoista pihviä.

Onkohan teistä tylsää lukea näitä reseptipostauksia? Älysin nimittäin äsken, että tällä viikollahan olen joka kerta kertonut jonkun reseptin. Ehkä seuraava kirjoitus voisi käsitellä ihan jotain muuta. Olisiko teillä jotain ideoita? Jos haluatte kysyä tai tietää jotakin, niin kysykää pois vaan. Kirjoitan mielelläni asiasta kuin asiasta, kunhan aiheet vaan pysyvät asiallisella tasolla :0) 

Jatkan kuitenkin vielä hetken reseptiasialla. Nyt tulee nimittäin resepti jonka lopputulos maistui todella pahalta. Olen nyt innostunut käyttämään avokadoa pirtelöissä. Siispä ajattelin että Guacamolehan olisi varmasti hyvä ja kevyt dippi noille uunisipseille. No eipä ollut, vaikka ainesten mukaan pitäisi varmasti olla. Guacamoleen (tai ehkä tämä on vain joku sovellettu avokadodippi) laitoin:

  • 1 avokado
  • puolikas tomaatti
  • puolikas sipuli
  • pala punaista paprikaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • ruususuolaa
  • chilijauhetta tai tuoretta chiliä
  • 2 rkl ranskankermaa

Tomaatin kalttasin kiehuvassa vedessä, laitoin kaikki ainekset blenderiin ja annoin maustua jääkaapissa ainakin tunnin verran. Kuulostaa siis ihan hyvältä, eikös, ja tälläiset avokadopohjaiset dipit taitaa olla aika suosittuja esim. meksikolaisessa keittiössä. Maku oli kuitenkin aika kamala, en tykännyt yhtään. Eli oli aikamoinen pettymys tämä sörsseli. Ehkä joku toinen kuitenkin tykkää vaikka minulle ei napannutkaan, eli kannattaa kuitenkin kokeilla. Kuka uskaltaa? :0) Avokadoruokiin kannattaisi ilmeisesti lisätä myös sitruunaa tai limeä estämään avokadon tummumisen; minun sörsseli tummuikin väriltään vaaleanruskeaksi, eli eipä se makuhermoja herätellyt ulkonäölläänkään. Olen miettinyt myös avokadopastan kokeilua, mutta en taida uskaltaa kyllä tämän jälkeen jos maku on yhtä hirveä. Voihan olla että vain itse sovelsin mittasuhteet väärin ja oikealla reseptillä jonkun ohjeen mukaan dipistä saisi tosi hyvääkin!?

Sipsejä tein samalla ohjeella minkä jo aiemmin kerroin. Lisäksi laitoin toiseen pellilliseen myös raastettua valkosipulia mausteeksi ja toimi hyvin.

SDC13264-normal.jpgSDC13266-normal.jpg

Tulipa siis aika hyvillä eväillä eleltyä pari päivää. Huomenna ei sitten tarvitsekaan kokkailla kun tältä päivältä jäi reilusti evästä jäljelle.

Telkkarissa alkoi Ring. En taida uskaltaa yksin katsoa, kun ei noista kuorsaavista koiristakaan ole paljon turvaa. Saatan nimittäin siirtää kauhuleffat sitten uniin. Muistan kun penskana katsottiin Jurassic Park (oli se pelottava sillon..) niin näin sen unissani ainakin kahteen kertaan uudestaan ja olin tietenkin itse siellä tapahtumissa mukana. Näin ennen aika paljon painajaisia, nykyään en enää niin usein. Hankin jopa unisiepparin pari vuotta sitten sen takia kun tuntui että painajaiset valtaa mielen joka yö. Tiedä nyt häntä onko se mitään auttanut, eiköhän se siepparin vaikutus ole enemmän psykologista.. Olipa miten oli, kyllä se sieppari edelleen makkarissa roikkuu. 

Kohtahan se nähdään tuleeko painajaisia vai kivoja unia. Tämän biisin myötä hyvää ja rauhallista yötä! :0)

http://www.youtube.com/watch?v=Bns9fszYDEo