Eilen tehtiin vuoden vaihtumisen kunniaksi ihan älyttömän herkullista ruokaa. Ostettiin jo aiemmin pakastimeen pala naudan sisäfilettä, sellainen iso pötkö. Oli kallista mutta hintansa väärti ehdottomasti. Tehtiin puolikkaasta fileklöntistä pihvejä ja toisesta puolikkaasta paisti uunissa. Eilen syötiin pannulla paistettuja pihvejä, lohkoperunoita, uunibataatteja, aurajuusto-herkkusienikastiketta sekä valkosipulileipäsiä.

IMG_0011.jpgIMG_0004.jpg

Pannulla paistettuihin filepihveihin / uunifileeseen tarvitset siis:

  • Pala naudan sisäfilettä
  • Suolaa
  • Mustapippuria
  • Voita
  • Öljyä

Leikkaa terävällä veitsellä filepalasta rasvaiset ja jänteiset kohdat pois (valitettavasti tästä lihan työstämisestä ei ole kuvia). Leikkaa fileestä päät pois niin että uuniin menevä pötkö jää tasapaksuksi. Lopuista osista leikkaa noin 2cm paksuisia pihvejä, nuiji ne lihanuijalla ohuemmiksi, mausta suolalla ja pippurilla ja paista kuumalla pannulla öljy-voiseoksessa. Teimme pihvit mediumeiksi ja paistoaika oli noin puoli minuutti per puoli, riippuu toki pihvin paksuudesta. Uuniin menevä klöntti maustetaan niin ikään suolalla ja pippurilla ja se paistetaan 175 asteisessa uunissa niin kauan että paksuimmasta kohdasta lihan sisälämpötila on 57 astetta. Meillä file kerkesi paistua hieman pidempään ja sisälämpötila oli noin 60 astetta. Paistamisessa kannattaa käyttää paistomittaria apuna. 


Lohkoperunoihin ja uunibataatteihin tarvitset:

  • Isoja perunoita
  • Bataatin
  • Öljyä
  • Ranskanperunamaustetta

Leikkaa perunat ja bataatti lohkoiksi, lisää joukkoon loraus öljyä (ei tarvitse lönätä vaan pieni loraus riittää) ja paista uunissa 200-225 asteessa niin kauan että perunat ovat rapeita ja bataatit pehmenneet. Mausta ranskanperunamausteseoksella.


Aurajuusto-herkkusienikastikkeeseen tarviset:

  • Uunifileen paistoliemen
  • Öljyä / voita
  • Sipulia
  • Kokonaisia herkkusieniä (purkki tai tuore)
  • 15% ruokakermaa
  • Ripaus aurajuustoa

Kuullota sipulia öljy-voiseoksessa ja lisää mukaan herkkusienet. Paista seosta hetki ja lisää uunifileen paistoliemi kattilaan. Keitä lientä kasaan ja lisää ruokakerma sekä lopuksi nokare aurajuustoa. Anna keittyä muutamia minuutteja niin että kastike saostuu.


Valkosipulileipäsiin tarvitset:

  • Patonkia / mitä tahansa vaaleaa leipää
  • Jälkiuuniviipaleita / mitä tahansa tummaa leipää
  • Tuoretta valkosipulia
  • Oliiviöljyä
  • Suolaa

Leikkaa patonki ja jälkiuuniviipaleet paloiksi. Kuori ja murskaa valkosipuli ja lisää joukkoon öljy sekä ripaus suolaa. Nostele valkosipuliseosta leipäpalasten päälle (noin puoli teelusikkaa per leipäpalanen) ja paista 225 asteisessa uunissa viitisen minuuttia tahi niin kauan että leivän reunat alkavat hieman tummua. Voin kertoa että näistä leipäsistä tulee aivan taivaallisen herkullisia!! Ja tummaan leipään tehtynä ovat vielä terveellisiäkin. Eli tästä hyvä vinkki myös terveellisemmän illanvieton naposteluksi! :0)

IMG_0010.jpgIMG_0007.jpgIMG_0011.jpgIMG_0005.jpgIMG_0004.jpg

Tänään jatkettiin sitten uunilihan tuhoamista. Tehtiin hampurilaisia itse tehtyihin sämpylöihin. Sämpyläohjeita löytyy netistä pilvin pimein, joten sitä ohjetta en enää kirjoita ylös. Tein kuitenkin terveellisempiä sämpylöitä lisäämällä 3 dl taikinaan reilusti kaurahiutaleita, vehnäleseitä, yhden raastetun ison porkkanan, seesaminsiemeniä sekä pellavansiemeniä. 

IMG_0006.jpg


Ruokaa suunnitellessa huomasin että valkosipulimajoneesi oli loppu (ihan ehdoton hampurilaisten kanssa!) joten tehtiin sekin sitten itse.

Kotitekoiseen valkosipulimajoneesiin tarvitset siis:

  • 2 kananmunan keltuaista
  • 3 tuoretta valkosipulinkynttä
  • 1.5 dl oliiviöljyä 
  • Ripaus suolaa

Majoneesin voisi tehdä varmaankin myös sauvasekoittimella tai vatkata ihan käsipelillä, mutta meillä on se kätevä hilavitkutin jota ainakin joskus lapsuudessani kutsuttiin Minuutti-Mikoksi. Eli, erottele keltuaiset ja lisää keltuaisten joukkoon murskatut valkosipulinkynnet. Sekoita keltuaiset ja valkosipuli sekä lisää ensin 1rkl oliiviöjyä voimakkaasti sekoittaen. Tämän jälkeen lisää loppu oliiviöljy hiljalleen tasaisesti sekoittaen.

IMG_0002.jpgIMG_0001.jpgIMG_0003.jpg

Tuli erittäin hyvää!

Sämpylöiden väliin tuli siis salaattia, salottisipulia, pannulla paistettu ananasviipale, pihvi, juustoa, uppomuna (resepti löytyy aiemmista reseptivinkeistä) sekä majoneesia ja ketsuppia. 

IMG_0009.jpgIMG_0008.jpg

Hampparit nautittiin eilisten lohkopotaattien ja bataattien kanssa. Namskis!