Kuulostaako otsikko liian hyvältä ollakseen totta? Kuulostaa mutta ei se ole! :0) Sain todellakin kehiteltyä toisen version edellisessä postauksessa kertomastani suklaakakusta. Tein kakun perjantaina ja nyt siitä on jäljellä enää pieni siivu. Kaloriton kakku tämä ei todellakaan ole (toisin kuin esim. aiemmin tekemäni smoothiekakku), mutta aika pitkälti kaikki kakussa käytetyt ainekset ovat terveellisiä. Tässä suklaakakussa ei ole vehnäjauhoja, sokeria, voita tai muutakaan lisättyä rasvaa. Kakusta taas saa hyviä rasvoja, kuituja, proteiinia sekä vitamiineja.

Kakkua tehdessä en tietenkään muistanut laittaa tarkkoja ainesten määriä ylös, mutta yritän muistella ne mahdollisimman hyvin alta löytyvään reseptiin. Tämän reseptin miettimiseen ja keksimiseen menikin kyllä aikansa, joten toivottavasti tykkäätte! :0)

10403291_10153167892807402_1625883528038IMG_0024.jpg

Suklaalla kuorrutettuun appelsiini-suklaa mutakakkuun (22cm irtopohjavuokaan tehtynä) tarvitset siis:

Kakkupohja:

  • n. 1.5 dl cashew-pähkinöitä
  • n. 1/2 dl kurpitsansiemeniä
  • 2 kananmunaa
  • 2 kananmunan valkuaista
  • n. 1 dl kaurajauhoa (=kaurahiutaleet jotka ajetaan blenderilla hienoksi jauhoksi)
  • n. 1/2 dl vehnäleseitä (ajetaan niin ikään jauhoksi)
  • 2 rkl mantelijauhoa
  • 100 g taatelia
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • n. 1 dl rasvatonta maitorahkaa
  • n. 1 dl leivontaan tarkoitettua kookosmaitoa (löytyy kylmähyllystä tavan kuohukermojen vierestä)
  • 100 g appelsiinin makuista tummaa suklaata
  • n. 1 dl suklaanmakuista heraproteiinia
  • 2 rkl raakakaakaota
  • 1 appelsiinin kuori
  • oman maun mukaan Steviaa tahi muuta kaloritonta makeutusainetta

Kuorrute:

  • n. 1 dl leivontaan tarkoitettua kookosmaitoa
  • 100 g appelsiinin makuista tummaa suklaata
  • n. 2 rkl raakakaakaota
  • oman maun mukaan Steviaa tahi muuta kaloritonta makeutusainetta

Laita pähkinät ja kurpitsansiemenet astiaan likoamaan yön yli jääkaappiin niin, että pähkinät ja siemenet peittyvät vedellä. Loput kakusta tehdään seuraavana päivänä tai niin että pähkinät ja siemenet ovat kuitenkin lionneet useamman tunnin (vettyvät ja turpoavat). Voit esim. laittaa pähkinät likoamaan aamulla ja tehdä kakun illemmalla.

Aja kaurahiutaleet ja vehnäleseet hienoksi jauhoksi blenderissä ja sekoita joukkoon leivinjauhe, ruokasooda ja mantelijauho. Kaada kuivat aineet kuppiin odottamaan ja laita blenderiin pähkinäseos, puolet liotusvedestä, taatelit sekä noin desilitra kookosmaitoa. Soseuta ainekset tasaiseksi tahnaksi, lisää joukkoon maitorahka ja jatka sekoittamista vielä hetki. Vatkaa kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi (mitä kuohkeampaa, sen parempaa!). Lisää kuivat aineet ja blenderöity pähkinäseos kananmunavaahtoon ja sekoita. Sulata tumma suklaa vesihauteessa ja lisää taikinan joukkoon sulatettu suklaa, raakakaakaojauhe sekä suklaanmakuinen heraproteiini. Erottele kaksi valkuaista ja vatkaa keltuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahto taikinan joukkoon varovasti nostellen niin, että taikina säilyttää kuohkeuden ja ilmavuuden. Maistele seosta ja lisää joukkoon Steviaa tahi muuta makeutusainetta oman maun mukaan. Ota yksi rivi tummaa suklaata, hienonna se kuutioiksi ja lisää taikinan joukkoon "sattumiksi". Pese ja kuivaa appelsiini hyvin ja raasta kuori taikinan joukkoon. Voit lisätä joukkoon myös appelsiinin mehua. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka mantelijauholla ja laita kakku paistumaan 200 asteiseen uuniin noin 30 minuutiksi. Kokeile kakkua keskeltä paiston aikana esim. hammastikulla ja ota kakku pois uunista, kun hammastikkuun jää vielä hieman taikinaa kiinni. Näin kakusta tulee mehevä mutakakku, kun sitä ei paista täysin kypsäksi.

Laita kakku jäähtymään sivuun ja valmista kuorrute. Laita loput kookosmaidosta kattilaan ja sulata kookosmaitoon loput tummasta suklaasta, raakakaakao sekä makeutusaine (itse käytin tässä kohtaa makeutukseen myös vaniljanmakuista heraa). Sekoita tasaiseksi massaksi ja kaada kuorrute kakun päälle. Laita kuorrute kakkuun niin että irtopohjavuokan reunat ovat edelleen paikoillaan. Anna kakun jäähtyä hetki huoneenlämmössä ja sitten siirrä kakku esim. foliolla suojattuna tekeytymään kylmään. Maku paranee mitä pitempään kakkua malttaa pitää muhimassa! 

IMG_0019.jpgIMG_0018.jpgIMG_0024.jpgIMG_0021.jpgIMG_0026.jpg

Vaihtoehtoisesti kakun voinee tehdä myös niin, että korvaa raakakaakaon ja suklaanmakuisen heraproteiinin laadukkaalla tummalla kaakaojauheella. Kakunhan voi tottakai tehdä myös maitosuklaaseen sekä tavalliseen kaakaojauheeseen, mutta silloin kakun perimmäinen idea eli terveellisyys kärsii. Kakun makeutukseen voi vaihtoehtoisesti käyttää esim. hunajaa, mutta silloin kalorimäärät nousevat. En myöskään usko, että esim. mantelijauholla (pieni määrä) on lopputuloksen kannalta suurtakaan merkitystä joten senkin voinee jättää pois. Itse näkisin tärkeimpänä pohjan tekemisen pähkinäseokseen, koska tuolla tavalla yhdessä kookosmaidon ja taatelin kanssa pohjasta tuli todella "kermainen", mehevä eikä yhtään kuiva! Kurpitsansiemenet voinee korvata myös muilla siemenillä, kuten pellavan- tai seesaminsiemenillä tai jättää siemenet kokonaan pois. Jos ei tykkää kookosmaidon mausta, kookosmaidon voinee korvata tavallisella kevytmaidolla, mutta tuolloin suosittelen että maitoa laitetaan vähemmän ja lisätään pähkinöiden liotusvesi kokonaan. 

Olisi tosi kiva kuulla, jos kokeilette kakun tekemistä, itselleni tämä oli ainakin erittäin positiivinen yllätys ja tähän astisista resepteistä tämä oli keksimisen ja suunnittelun kannalta haastavin! :0)

Nautinnollista sunnuntaita!