.. niin sitä hurahtaa sitten kunnolla. Tutkailin koko eilisillan tietoa lihansyöjäkasveista ja tänään löysin lopulta tarkan lajin kyseiselle eläjälle. Kyseessä on siis Nephentes Sarracenia Psittacina. Olen yrittänyt löytää mahdollisimman paljon tietoa näiden hoidosta, mutta eri sivustoilta löytyy yllättäen erilaiset ohjeet. Kuitenkin sellaiset pääasiat, joita lihansyöjäkasvien hoidossa ja kasvatuksessa ylipäänsä täytyy huomioida on käsittääkseni:

  • valo
  • lämpötila
  • kosteus
  • kasvualusta
  • se, että kasvia ei saa lannoittaa
  • talvilepo: joko sitä tarvitaan tai sitten ei

Eli, lihansyöjäkasvit tarvitsevat paljon valoa ja lisävalon antaminen on aina hyvästä. Terraarion rakentaminen (jossa pystyy paremmin ylläpitämään ja säätelemään ilmankosteutta) on suotavaa ja kasvualustana toimii ainakin tällä Psittacinalla hiekka ja turve, jota voi muhevoittaa esim. soralla, sammalella sekä havunneulasilla. Lihiksiä ei saa lannoittaa, koska kasvi voi kuolla liikaan ravinnepitoisuuteen. Jotkin lajit tarvitsevat talvilevon, kuten ikävä kyllä tämä laji jonka hankin. En kuitenkaan aio talvilepoa kasville (tai tällä hetkellä kasveille..) pitää, vaan yritän saada pidettyä Lihikset hengissä talven yli ilman lepoa. Tuo talvilepo tulisi siis toteuttaa esim. laittamalla kasvi jääkaapin vihanneslokeroon tai muuhun viileään paikkaan, jossa lämpötila pysyttelee 0- +9 asteen välillä 3-5kk:n ajaksi. Näiden ohjeiden myötä Lihisten kasvattamisen ei pitäisi olla rakettitiedettä, mutta saahan nähdä mitä tästä tulee :0)

Joka tapauksessa, ajatus terraarion rakentamisesta heräsi siis eilen tietoa etsiskellessä ja tänään hurautinkin hakemaan kirppariryhmän kautta pienen akvaarion. Akvaario maksoi hurjat 5e, koska siinä on pohjassa paikattu halkeama. Minuahan se ei haittaa, kun ei tuolla akvaariossa (vai sanoisinko nyt terraariossa) tule vettä pohjalla lillumaan. Kävin hakemassa Kukkatalosta Lihikselle myös kaverin. Muutama selkeästi kärsinyt yksilö oli vielä jäljellä ja hintakin oli sen takia eilistä Lihistä halvempi. Lihiksiä on sekä tyttö- että poikapuolisia, mutta ilmeisesti kasvin sukupuolen pystyy määrittelemään vasta kasvin kukittua. Lihisterraarioprojekti on siis aivan alussa ja näyttää tällä hetkellä tältä:

IMG_0009-normal.jpgIMG_0015-normal.jpgIMG_0010-normal.jpg

Tarkoituksena olisi siis laittaa akvaarion pohja hyväksi kasvu-alustaksi kasveille. Niiden nimet on muuten Late ja Lissu. Late & Lissu Lihikset. Kunhan käyn seuraavan kerran vanhempieni luona, käyn hiekkamontulta hakemassa hiekkaa ja sammalta. Myös toinen spottivalo täytyy hankkia, että valoa ja lämpöä tulee tasaisesti terraarion molemmilta puolilta. Tarkoituksena olisi siis sisustaa terraario kivan näköiseksi. Laitoin äsken terraarioon myös sitruunan ja mangon taimet. En usko, että ne ainakaan paheksuvat lämpöä, kosteutta ja lisävaloa. Yhteensä tälle projektille on tullut tällä hetkellä hintaa vajaa 15 euroa (piti ostaa myös sumutepullo), eli ei kamalan paljon :-D Tällä hintaa nyt ei haittaa vaikka projekti epäonnistuisi, mutta toisaalta olen jotenkin jo kiintynyt noihin hyvinkin paljon vuorokauden aikana. Kunhan Late ja Lissu kasvaa, tai kunhan ne toivottavasti kasvaa, ne kasvattavat noista tötteröistä roikkuvia "kannuja". Niihin kannuihin kasvi erittää sitten jotakin nestettä, "nektariinia", joka houkuttaa pikkuöttiäiset kannun sisälle. Sieltäpä ötökät ei pääsekään enää pois ja kasvi sulattaa hyönteiset itselleen ravinteeksi. Luin, että kasvin sulatellessa ötökkää syntyy typpeä, joka taas toimii kasvin rakennusaineena. En muuten osaa näihin höpötyksiini nyt lisätä mitään linkkejä, koska tekstejä en ole kopioinut mistään, vaan monilta monituisilta sivuilta ja keskustelupalstoilta poiminut tietoa ja kirjoittanut tiedot tähän niinkuin ne satun muistamaan.

Eilen, kun varasin tuon akvaarion ja kyselin sen vedenpitävyyttä, olin muuten kirjoittamassa myyjälle että kyselen vedenpitävyyttä sen takia kun akvaario tulee lihapiirakoiden kasvatukseen.

Minäpäs lähden sumuttelemaan noita lihapiirakoita ja tekemään iltapalaa! Öitä! :0)